Casius logo
Offerte aanvragen Aanmelden als vakman
Vloer Epoxy 2

Polyurethaan of epoxy kunststof vloeren

Polyurethaan of epoxy gietvloer?

Wil je een gietvloer, maar twijfel je tussen een polyurethaan (Pu) of epoxy vloer? Hieronder lichten we de verschillen toe, zodat je goed geïnformeerd een keuze kan maken. 

Als eerst: wat is een gietvloer? Een gietvloer is een vloer die als afwerking wordt gegoten op een dragende vloer. Deze vloer is naadloos, waardoor het heel hygiënisch is. Gietvloeren hebben als basis epoxy of polyurethaan als materiaal en steeds vaker ook op basis van cement. 

Maar wat zijn de verschillen tussen epoxy en polyurethaan vloeren? Welke voor- en nadelen hebben beide vloeren? Hieronder leggen we je deze uit. 

Epoxy gietvloeren en pu gietvloeren bestaan beide vloeren gewoonlijk uit drie lagen:

  1. Een primer of schraplaag;
  2. Een gietlaag;
  3. De finish: een laag epoxy of een laag Polyurethaan, afhankelijk welke vloer jij wenst.

De schraplaag wordt bij poreuze ondergronden gebruikt, zoals bij zand-cement dekvloeren. Ook wordt deze laag gebruikt als de ondergrond minder egaal is. Heb je een industriële ruimte? Dan kan je ervoor kiezen om de finish weg te laten.

Epoxy gietvloer kenmerken

Een van de grootste verschillen tussen epoxy- en pu vloeren is dat epoxyhars een hogere hardheid heeft dan polyurethaanhars. Een ander kenmerk van epoxy gietvloeren is dat de vloer glanst als de vloer net gegoten is, maar door gebruik wordt deze bekrast. Daardoor krijgt het een matte uitstraling. Ook verkleurt epoxy onder invloed van UV straling. 

Door deze kenmerken kan je beter epoxy gietvloeren hebben in loodsen, magazijnen en werkplaatsen waar veel heftruckverkeer is. 

Wil je een epoxy gietvloer in een leuk kleurtje hebben? Dat kan. Epoxy vloeren kan je in iedere RAL en NCS-kleur krijgen, maar ook in betonlook (twee kleuren door elkaar heen) en/of je kan je vloer laten instrooien met flakes (glitters).

Polyurethaan gietvloer kenmerken

Pu vloeren zijn zachter en elastisch. Daarom scheuren pu vloeren minder en dempen ze meer geluid. Pu vloeren zijn niet krasvast, maar hebben wel een lage krasgevoeligheid. Ook kun je pu vloeren in iedere mogelijke RAL en NCS-kleur krijgen, maar ook in betonlook. Daarnaast kan je pu vloeren instrooien met flakes. Om deze redenen zijn polyurethaan vloeren geschikt voor kantoren, scholen, winkels, laboratoria, ziekenhuizen, drukkerijen, kantines, musea en in woningen. 

Vloerverwarming in combinatie met polyurethaan of epoxy gietvloeren: is dat mogelijk? 

Wil je in je woning een polyurethaan of epoxy gietvloer hebben in combinatie met vloerverwarming? Dat kan. Zowel pu vloeren als epoxy vloeren zijn goed te combineren met vloerverwarming. 

 

Wil je een polyurethaan of epoxy gietvloer laten gieten? Dat is een kostbare investering en je wil natuurlijk wel dat dat gelijk in ene goed gedaan wordt. Je wil kwaliteitswerk. Schakel voor het beste resultaat een erkende vakman in. Casius staat voor je klaar.

Offertes aanvragen